Avantajele concediului maternal si paternal

Avantajele concediului maternal si paternal
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Odata cu venirea pe lume a bebelusului, parintii trebuie sa stie ce beneficii au din partea angajatorului odata cu acest eveniment important pentru ei. Ambii parinti au dreptul la concediu dupa nasterea celui mic, iar mamicile au dreptul si la concediu prenatal.

Concediul maternal sau parental are un rol foarte important in procesul de crestere a copilului. In primul rand, este o perioada in care tu esti alaturi fizic si emotional de cel mic, te deconectezi de la restul grijilor, de la stresul zilnic de la munca si din societate si te dedici total bebelusului.

Parintii trebuie sa profite la maximum de aceste facilitati si sa fie cat de mult timp este posibil alaturi de bebelus, pentru ca cel mic sa creasca sanatos atat din punct de vedere fizic, cat si emotional.

concediu maternal si paternal

Este perioada in care se pun bazele legaturii dintre copil si parinte, in care se creeaza cea mai puternica legatura emotionala, in care cel mic te cunoaste si invata sa aiba incredere in tine, iar tu te redescoperi, te reinventezi si afli de cat de multe lucruri esti capabila. Tocmai de aceea, aceasta pauza de la agitatia cotidiana va fi mai mult decat binevenita pentru noul rol pe care il vei avea.

Afla mai jos cateva detalii despre concediul maternal si paternal, pe care trebuie sa le stii foarte bine.

Concediul maternal

Concediul de maternitate este concediul medical care se acorda femeii insarcinate sau celei care a nascut, de catre medicul ginecolog care supravegheaza sarcina sau de medicul de familie. Concediul de maternitate insumeaza 126 de zile calendaristice si este format din:

  • concediu de sarcina (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere
  • concediu de lauzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere

concediu de maternitate

Din cele 126 de zile de concediu de maternitate, numai primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii. Restul de 84 pot sa nu fie luate, daca tanara mamica nu doreste acest lucru.

Cele 126 de zile pot fi distribuite asa cum considera mama de cuviinta, nu este obligatoriu sa fie in mod egal, in functie de momentul nasterii.

Singura restrictie este data faptul ca primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii pentru proaspata mamica.

Concediul de maternitate este eliberat de medicul de familie, pentru luna in curs, pe baza unei scrisori medicale de la ginecolog.

Concediul paternal

Concediul paternal se acorda la cerere, potrivit prevederilor actuale ale Legii nr. 210/1999, iar acesta are ca scop participarea efectiva a tatalui la ingrijirea bebelusului. Concediul parternal este un drept ce se cuvine tatalui, insa numai daca este salariat, si poate fi justificat doar prin certificatul de nastere al celui mic.

Legea 210/1999 prevede faptul ca tatal bebelusului are dreptul la un concediu de 5 zile lucratoare, pentru a lua parte la ingrijirea celui mic, la care se pot adauga alte 10 zile lucratoare, daca tatal este absolvent al unui curs de puericultura.

concediu paternal

Acesta consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic si a participarii efective a tatalui la ingrijirea acestuia.

Tatii pot solicita concediu paternal doar in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Exista, insa, si companii care acorda parintilor mai multe zile libere peste cele 5+10 libere, cu aceste ocazii. Totusi, nu trebuie confundat concediul paternal cu cel pentru cresterea si ingrijirea copilului, concediu a carui durata este de cel putin o luna.

Pe durata concediului, tatal are dreptul la indemnizatie din partea angajatorului, care este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Acestea sunt cele mai importante informatii pe care trebuie sa le stie orice viitor parinte despre dreptul sau la concediu pentru ingrijirea nou-nascutului. Mai multe detalii despre perioada concediului sau indemnizatiile oferite va poate oferi direct angajatorul.

Sa aveti un concediu maternal sau paternal usor si plin de emotii frumoase!

concediu pentru cresterea copilului