Contactul piele pe piele cu bebelusul

Ei bine, conform oamenilor de stiinta, instinctul tau se pare ca este corect, deoarece s-a demonstrat ca bebelusul simte caldura emanata, mirosul pielii tale si bataile inimii, iar sentimentul de siguranta si iubire va avea un impact semnificativ in dezvoltarea lui psihologica: il va ajuta sa se dezvolte emotional si sa comunice mai usor.
Cercetatorii de la Spitalul National de Copii din Ohio, SUA, au tras aceste concluzii dupa efectuarea unui studiu in care au fost evaluati 125 de copii, masurand semnalele din creier generate de atingerea unor curenti slabi de aer. Au descoperit ca bebelusii cu cele mai evidente reactii la atingere sunt cei care au fost tinuti cel mai mult in brate de parintii sau ingrijitorii lor.
Conform Dr. Nathalie Maitre, coordonatorul studiului, aceste rezutate sunt dovezi clare ca atingerile creeaza un impact permanent asupra creierului bebelusului, influentand modul in care acesta percepe atingerile, un simt crucial pentru socializare, invatare si dezvoltare emotionala.
Contactul piele pe piele e benefic si pentru parinti, nu numai pentru prichindei. La atingerea celui mic, in creierul mamicii sau taticului se elibereaza oxitocina, hormonul bunei-dispozitii. Asa se explica de ce dupa o zi grea care te afecteaza emotional, o imbratisare de la bebelusul tau iti readuce linistea si fericirea. Tinutul in brate ajuta chiar si la dezvoltarea relatiilor familiale, imbunatatind comunicarea si stimuland empatia dintre mamica si tatic, reducand totodata stresul.
Asadar, de acum inainte cand cei din jurul tau iti sugereaza ca n-ar trebui sa-ti “rasfeti” copilul asa mult, cel mai bine e sa asculti de instinctul tau, tu stii cel mai bine la ce stimuli raspunde cel mic si cum ii poti aduce zambetul pe buze!