Cum iti protejezi fertilitatea?

Cum iti protejezi fertilitatea?
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Fertilitatea este capacitatea unei femei de a concepe un copil. Incepand cu primul ciclu menstrual, femeile devin fertile pana la momentul instalarii menopauzei. Realitatea este insa ca stilul de viata al fiecareia dintre noi ne poate afecta posibilitatea de a ramane insarcinate. Hai sa vedem cum putem creste sansele de a avea un bebe!

Mananca bine!

Cu cat iti hranesti mai bine corpul cu substantele nutritive necesare, cu atat il ajuti sa se mentina sanatos si fertil. Include in dieta ta de zi cu zi alimente care contin suficiente proteine, zinc, vitamina C, vitamina D si fier. Poti manca peste, lactate sarace in grasimi, carne, oua sau fasole. In cazul in care exista deficiente ale acestor nutrienti, ne putem confrunta cu cicluri menstruale mai lungi (si prin urmare perioade de ovulatie mai scurte). Cand te simti pregatita sa devii mamica, mergi la o consultatie medicala si afla daca ai nevoie de suplimente cu multivitamine.

mananca-sanatos

Redu considerabil consumul de bauturi alcoolice.

Studiile ne arata ca exista o conexiune intre consumul de alcool si abilitatea scazuta de a ramane insarcinata. Alcoolul afecteaza nivelul de estrogen, ceea ce poate duce la diverse probleme cu ovulatia. Desi un pahar ocazional de vin rosu este posibil sa nu dauneze fertilitatii, ai mai multa grija la consumul de alcool in perioada in care iti doresti sa faci un copil.

Monitorizeaza-ti greutatea.

Pe langa faptul ca te expune unor altor riscuri, excesul de grasime poate duce la o productie crescuta de hormoni care dauneaza ovulatiei. Ciclurile menstruale devin mai putin regulate, ovulatia este mai rara, iar sansele tale de a ramane insarcinata scad. Pe de alta parte, un nivel prea scazut de grasime corporala poate afecta productia de hormoni care ajuta la ovulatie sau chiar sustin o sarcina, in cazul in care testul iese pozitiv. Putina activitate fizica nu strica nimanui si nu este necesar sa exagerezi, ci doar sa iti creezi o rutina care sa includa si niste sport.

monitorizarea-greutatii

Renunta la fumat!

Tigarile contin toxine care afecteaza ovulele femeii si cauzeaza imbatranirea ovarelor. Spre exemplu, o femeie de 35 de ani care fumeaza are ovarele unei femei la 42 de ani, ceea ce inseamna o fertilitate scazuta. Asa ca lasa tigarile deoparte si ajuta-ti corpul sa-si recupereze din vitalitate.

Cunoaste-ti perioada menstruala.

Un ciclu menstrual normal dureaza intre 21 si 35 de zile. In cazul in care ciclul tau este mai lung (de exemplu, 42 de zile), consulta-ti medicul ginecolog, deoarece s-ar putea sa ovulezi mai rar. Ovulatia difera de la o femeie la alta si poate aparea din a 6 zi pana cel mai tarziu in a 21-a zi de ciclu. Poti determina cand ovulezi prin teste pe care le poti lua de la farmacie, bazate pe saliva sau urina. Acestea verifica prezenta hormonilor ce iti indica momentul optim al ovulatiei.

Da mai multa atentie sanatatii partenerului tau.

Lucrurile care te afecteaza pe tine il pot afecta si pe sotul/iubitul tau. Tigarile, alcoolul sau dieta prea saraca in nutrienti pot contribui la o productie mai mica de sperma sau pot afecta motilitatea spermatozoizilor. Pentru barbati, sunt necesare aproximativ 3 luni pentru a produce sperma noua, asa ca putina planificare nu strica. Ofera-i la masa alimente bogate in vitamina E, vitamina C sau selenium si roaga-l sa renunte la viciile nesanatoase!

sanatatea-partenerului

Cauta metode de a elimina stresul.

Stresul cotidian iti poate afecta fertilitatea. Un studiu american realizat pe un esantion de aproximativ 400 de cupluri care incercau sa aiba un copil ne arata ca femeile cu nivele crescute de alfa-amilaza (un biomarker al stresului) au o probabilitate de sarcina cu 29% mai scazuta. Invata sa dirijezi situatiile stresante si foloseste-te de diverse metode de relaxare (cum ar fi meditatia sau yoga) pentru a-ti aduce hormonii pe calea cea buna.

In cele din urma, poate cel mai important aspect dintre toate: iubeste-ti partenerul mai des!

Unele studii sugereaza ca femeile care fac dragoste in mod regulat (cel putin o data pe saptamana) au cicluri menstruale bine stabilite, ovulatie normala si produc mai mult estrogen.

Asa ca, in momentul in care simti ca esti pregatita sa ai un copil, profita de orice moment romantic cu partenerul tau!