Familiile fericite lucreaza impreuna

Familiile fericite lucreaza impreuna
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Gestionarea relatiilor de familie, astfel incat nevoile cele mai importante ale fiecarui membru in parte sa fie respectate, poate fi o munca grea. Toate familiile au momente in care se tem, se ranesc si se cearta din cauza neintelegerilor.

Mentinerea relatiilor pozitive atunci cand se intampla aceste lucruri necesita o buna comunicare si management creativ.

Cum se stabilesc conexiunile pozitive?

1

Comunicarea eficienta inseamna ca toata lumea are un cuvant de spus si este ascultata. Acest fapt poate fi o provocare in familiile ocupate. Presiunea pentru a duce la indeplinire activitatile zilnice poate limita timpul care ar trebui dedicat comunicarii. Indiferent daca timpul este sau nu o problema, este evident ca stilurile negative de comunicare erodeaza fundatia relatiilor de familie. Acest fapt se intampla, de exemplu, atunci cand membrii familiei vorbesc unii cu altii intr-un mod nerespectuos sau folosesc remarci umilitoare.

Construirea unor relatii de familie pozitive nu inseamna ca sunt eliminate toate conflictele. Rezolvarea conflictelor intr-un mod pozitiv, precum si activitatile distractive impreuna ajuta la intarirea relatiilor de familie.

2

Inceputul unei comunicari pozitive

Cercetarile privind comunicarea in familie arata importanta parintilor si a ingrijitorilor care comunica caldura si ingrijire si, de asemenea, stabilesc asteptari clare privind comportamentul copiilor. Acordarea de atentie tututor membrilor familiei, comunicarea eficienta si sprijinirea reciproca sunt modalitati importante de consolidare a familiilor si de construire a relatiilor pozitive. Parintii si ingrijitorii pot stabili un ton pozitiv pentru comunicare prin puterea propriului exemplu. In final, ascultarea si recunoasterea sentimentelor si dorintelor celorlalti contribuie la reducerea confuziilor si la imbunatatirea comunicarii.

Lucrand impreuna ca o familie

3

Ca parinti, este util sa incurajam discutiile prin care toti membrii familiei cauta solutii la conflicte, inainte ca acestea sa devina mai mari.

• Comunicarea ofera oportunitatea de a clarifica rolurile si asteptarile
• Asigurati-va ca vorbiti despre ceea ce functioneaza bine in relatiile de familie si nu doar despre dificultati
• Construiti increderea in discutiile de familie, respectand si ascultand punctele de vedere ale fiecaruia, fara a le judeca sau a le pune jos
• Incurajati atat copiii, cat si adultii, sa auda si sa inteleaga opiniile si nevoile celorlalti.

Discutarea lucrurilor ca o familie ii incurajeaza pe toti membrii familiei sa rezolve problemele intr-un mod creativ. Doar atunci cand asculta cu atentie, cei mici si cei mari pot imbunatati calitatea comunicarii in familie. Mai mult, recunoasterea greselilor este, de asemenea, foarte importanta.

Teme de discutat

• Stabilirea listei cu sarcinile fiecarui membru
• Bebe ar vrea sa se joace mai mult
• Mami ar avea nevoie de spatiu
• Tata si-ar dori mai multe imbratisari. 

Care sunt temele de discutie pe care le-ai setat impreuna cu familia ta?