Lectii pe care parintii le invata de la copiii lor - partea I

Lectii pe care parintii le invata de la copiii lor - partea I
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Despre ce trebuie sa invete copiii de la parinti in primii ani de viata sau despre ce vor retine cei mici din comportamentul celor mari, s-a tot vorbit. Dar despre lectiile pe care parintii trebuie sa le invete de la copii, prea putin. Cand, in realitate, conteaza la fel de mult.
 
 
Astazi incepem lista cu unele dintre cele mai simple lucruri la care e bine sa fim atenti cand vine vorba de copii:

Pun intrebari
 
Un studiu arata ca un copil pune, in medie, 125 de intrebari pe zi. In timp ce un adult - de 10 ori mai putine. Asta pentru ca adultilor le e teama sa arate ca nu stiu anumite lucruri si trebuie sa intrebe. Insa e indicat sa recunosti ca n-ai de unde sa le stii chiar pe toate. Accepta asta si pune intrebari cand ai nedumeriri. Nu te opri din a intreba pentru ca asta inseamna sa te opresti din invatat.
 
poza 1
 
Sunt ei insisi
 
Cei mici nu sunt preocupati sa para interesanti in ochii celorlalti. Ei se bucura, pur si simplu, sa fie ei insisi si sa afle in fiecare zi ceva nou despre ei. Asta e una dintre cele mai importante lectii primite de la copii: fii tu insuti si atat. Nimic nu impresioneaza mai mult decat autenticitatea.
 
Rad mult
 
Rasul chiar e un medicament pentru om. Iti ridica moralul, imbunatateste starea fizica si elibereaza hormonii fericirii. Cu toate astea, adultii nu rad prea des. Un copil rade intr-o zi mai mult decat o face un om mare intr-o luna. Cei mari sunt specializati in tot felul de drame, pe cand copii vor doar sa se joace si sa se distreze.
 
poza 2
 
Nu se streseaza atat de mult
 
Copiii nu se streseaza cum fac cei mari. Evident, n-au de ce, pe cand noi, oamenii mari, avem in fiecare zi cateva probleme de rezolvat. Pana la urma, ideea este sa vezi ca, cu cat te chinui mai mult si te agiti, cu atat va fi mai greu sa le rezolvi. Trebuie sa intelegi ca stresul nu face bine. Daca lucrurile nu pot fi rezolvate de tine, nu are rost sa te ingrijorezi. Iar daca pot fi rezolvate, atunci chiar nu ai de ce sa te agiti mai mult decat e cazul.
 
Nu-i judeca pe ceilalti
 
Ai vazut ca cei mici se joaca cu orice copil? Indiferent din ce familie provine, rasa, tara sau ce educatie are? Asta pentru ca cei mici nu pun etichete, cum facem noi. Ei nu au prejudecatile pe care le avem noi. Si e util sa invatam de la ei sa nu mai punem etichete asa usor. N-avem de unde sti prin ce trece persoana de langa noi. Doar bucura-te de ceilalti si de momentele frumoase pe care le poti trai cu ei.
 
poza 3
 
Au incredere
 
Orice copil are incredere in parintele lui sau in visul lui. Fara sa invete cum sa faca asta. Pur si simplu, are. Pentru ca el porneste in viata cu incredere. In timp, aceasta incredere scade. Iar ca adult, devii tot mai sceptic. Uneori e bine sa fim increzatori cu adevarat si sa vedem lucrurile asa cum le vede un copil. Doar asa reusesti ceea ce nu credeai ca se poate intampla.