Despre vulnerabilitate: de ce sa le insuflam copiilor curajul de a fi imperfecti

Despre vulnerabilitate: de ce sa le insuflam copiilor curajul de a fi imperfecti
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Deschidem discutia despre vulnerabilitate. Afla de ce dragostea neconditionata a parintilor este esentiala in primii ani de viata ai oricarui copil.

In Romania, 63% dintre copii declara ca sunt batuti acasa de catre parinti, conform unui studiu realizat de Salvati Copiii Romania. Acelasi studiu spune ca una dintre cauzele acestui fenomen este o cultura a educarii copilului in care pedeapsa si critica sunt la loc de frunte, iar bataia este tolerata ca mijloc de disciplinare si corectare a comportamentelor problematice.

Publicarea acestui studiu a reprezentat un semnal de alarma pentru societatea romaneasca, si multi parinti si non-parinti s-au solidarizat in a condamna violenta impotriva copiilor, marcand gesturile de solidaritate cu hashtagul #37lasuta in mediul online.

Ii pedepsim pentru greseli sau le dam curaj sa greseasca?

Fiind si noi parte din cele #37lasuta, va invitam la o discutie despre vulnerabilitate. Stim cu totii ca fiintele mici si perfecte pe care le tinem acum in brate au si vor avea, pe masura ce vor creste, vulnerabilitati si imperfectiuni tot mai evidente, care ii vor pune in dificultate. Mai stim si ca, de cele mai multe ori, a fi tu insuti este mult mai intelept (si realizabil) decat a fi perfect potrivit diverselor standarde. Asa ca, ce alegem: sa pedepsim, sa criticam, sa lovim, sa punem presiune pe copii pentru a ajunge sa fie „perfecti” in viziunea noastra sau sa le dam curajul sa fie imperfecti, sa isi asume propriile vulnerabilitati, aratandu-se lumii exact asa cum sunt?

Mama cu baietel blond il tine in brate

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, haideti sa ne aducem aminte de unul dintre cele mai celebre discursuri TED, tinut de Brene Brown, cercetator in stiinte sociale – Despre vulnerabilitate. In acest discurs, Brene povesteste despre cum, in cercetarile sale, a vrut sa inteleaga ce ii deosebeste pe oamenii care sunt conectati la ceilalti, oamenii care pot iubi din toata inima, de cei „de-conectati”, nefericiti si neiubiti.

Cei care se accepta pe ei insisi sunt capabil sa ii accepte si pe ceilalti

Dupa ani de cercetare, interviuri si discutii, Brown si-a dat seama ca ceea ce-i opreste pe cei „de-conectati” de la a iubi deplin este credinta ca nu merita sa fie iubiti. Crezul ca nu esti suficient de bun pentru ca ceilalti sa te iubeasca pur si simplu te deconecteaza.

Copil blond in pat dupa ce a plans

In schimb, ceea ce au in comun cei care pot iubi din toata inima este curajul de a fi imperfect. In plus, a observat Brown, acesti oameni tind sa aiba compasiune fata de ei insisi in primul rand, si apoi fata de ceilalti – pentru ca, se pare, nu poti practica compasiunea cu altii, daca nu poti fi bun cu tine insuti mai intai. Iar acest lucru este posibil prin autenticitate: acesti oameni nu incearca sa para altceva decat sunt, ci se arata exact asa cum sunt, cu slabiciuni si defecte. Ei isi acceapta propria vulnerabilitate si cred ca tocmai ea este cea care ii face umani. Inteleg ca vulnerabilitatea e necesara.

Dragostea noastra neconditionata ne invata copiii sa iubeasca

Prin urmare, este important ca, mai ales atunci cand sunt foarte mici, copiii sa inteleaga ca isi pot arata vulnerabilitatile, pentru ca oricum vor fi iubiti neconditionat. Trebuie sa le oferim toata grija noastra, protectia si incurajarea pentru a ne asigura ca ei vor creste cu sentimentul ca merita sa fie iubiti, chiar daca nu sunt perfecti si chiar daca arata acest lucru. In felul acesta ei vor avea la randul lor curajul sa iubeasca deplin, fara a astepta atat de multe in schimb, vor fi mai putin dezamagiti de oameni si vor trata cu mai multa compasiune slabiciunile celorlalti.

Selfie mama cu bebelus supraexpus

Dupa cum spune Brene Brown, atunci cand tinem in brate bebelusul acela perfect, treaba noastra nu e sa spunem „uite-te, este perfect, tot ce trebuie sa fac e sa il mentin perfect”, ci „stii ce, nu esti perfect, nimeni nu e perfect, vom avea lucruri de infruntat, dar meriti toata dragostea din lume!”

Mamici, lasati-va copiii sa greseasca, lasati-i sa nu fie cei mai cuminti din cartier, nici cei mai destepti sau cei mai frumosi, lasati-i sa nu fie perfecti, insa incurajati-i sa fie ei insisi, sa nu le fie frica sa se arate asa cum sunt, fiind mereu increzatori ca sunt iubiti neconditionat. Doar asa vor invata sa iubeasca la randul lor. Pe ceilalti si pe ei insisi.

Citeste si:

Cum sa intelegem emotiile copilului nostru 

7 sfaturi pentru a ne ajuta copiii sa aiba incredere in ei insisi

Atasamentul: de ce e important sa ne „hranim” afectiv copiii