Lectii pe care parintii le invata de la copiii lor - partea II

Lectii pe care parintii le invata de la copiii lor - partea II
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Ce pare ca au uitat parintii? Astazi continuam lista cu unele dintre cele mai simple lucruri la care e bine sa fim atenti cand vine vorba de copii si lectiile pe care ni le ofera ei in fiecare zi:

Se joaca mereu
 
La fel ca cel mic, nici tu nu trebuie sa iei viata prea in serios. Lucrurile nu par chiar asa cum sunt, noi suntem cei care le dam atata importanta. Invata sa te bucuri de lucruri mici asa cum fac copiii. Sa cauti sa te distrezi din orice activitate, nu sa o vezi ca pe o munca. Invata sa te bucuri de viata un pic mai mult. O sa vezi ca umerii tai nu vor mai parea atat de apasati.
 
poza 1
 
Nu se opresc din invatat
 
Chiar daca ai ajuns la o varsta inaintata, mereu vei avea multe lucruri de invatat. Fie ca e vorba de noile tehnologii, de domenii care cuceresc piata, de trenduri si alte lucruri. Fii curios si nu te opri din invatat.
 
Cer ajutorul
 
Cand esti mic, toata viata ta depinde de sprijinul celor din jur, in special din partea parintilor tai. Cu cat crestem, credem ca trebuie sa ne descurcam doar de unii singuri. Insa nu e intotdeauna bine. Fii bland cu tine si accepta faptul ca nu trebuie sa le rezolvi mereu pe toate, de unul singur. Nu-ti fie rusine sa ceri ajutorul cand ai nevoie. Decat sa te chinui in lumea ta, mai bine spune tare ce te doare. N-ai de unde sti cat de repede se poate rezolva o problema care te apasa.
 
Sunt vulnerabili si asta ii ajuta sa-si faca prieteni mai usor
 
Te-ai intrebat cum reusesc copiii sa-si faca prieteni imediat? Si tu faceai la fel, dar sigur ai uitat. Secretul este ca ei sunt vulnerabili si se deschid mult mai usor. Nu le e teama de ce ar putea spune ceilalti, iar asta ii face sa se apropie imediat de cei de seama lor. Cum ar fi daca ti-ai accepta toate defectele si calitatile si te-ai deschide mai usor fata de cei din jur? Ce risti?
 
Isi exprima sentimentele
 
Toata lumea stie cand un copil este suparat sau nervos, pentru ca plange in hohote. Sau invers, rade zgomotos. Iar asta e bine. Invata de la cei mici sa-ti arati sentimentele, nu sa te inchizi in tine, doar ca sa lasi impresia ca esti ok. Ai dreptul sa nu fii ok, iar ceilalti sa vada asta. A-ti accepta emotiile e aproape la fel de important cu a accepta emotiile celorlalti.
 
poza 2
 
Nu asteapta sa fie pregatiti
 
Una dintre cele mai frumoase lectii din partea copiilor este ca se arunca intr-o actiune, fara sa se intrebe daca o pot duce pana la capat. Ei zic ca vor vedea pe parcurs. E o lectie foarte buna pentru noi, adultii, obsedati sa controlam totul si sa nu se scape nimic din vedere. Uneori e bine sa ne avantam intr-o directie, chiar daca nu avem toate “avizele” gata. Pentru ca multe solutii apar pe parcurs, in functie de context, si nu avem cum sa le anticipam, oricat de bine pregatiti am fi.
 
poza 3
 
Exploreaza lumea in fiecare minut
 
Iesi la o plimbare in parc cu un adult, apoi iesi cu un copil. Diferentele vor fi evidente. Copilul se va uita curios la tot ce e in jur, va explora mediul, va mirosi si atinge tot ce vede, nu se va opri din descoperit. Adultul va considera totul banal, pentru ca el crede ca le stie pe toate, ca nu mai e nimic de descoperit. Incearca sa fii copilul, de cate ori ai ocazia. Nu te plafona, mereu e ceva nou de vazut.
 
Sunt neinfricati
 
Copiilor nu le e frica de sporturi pe care nu le-au mai facut, nu se gandesc ca daca se urca in copaci vor ramane cu julituri. Nu le e teama sa se arunce in apa. Ei se gandesc la ce isi doresc sa faca, fara sa se sperie de riscuri. E o lectie pe care multi dintre noi am uitat-o. Fii curajos.