Scrisoare catre fiica mea

Scrisoare catre fiica mea
Alina Sorescu

Alina este cantareata de muzica pop, fondatoare a Atelierului de muzica si prezenta scenica pentru copii si, la cei 29 de ani, proaspata mamica pentru a doua oara. Procupata de propria dezvoltare ca mama, Alina impartaseste din experientele ei cu cei doi copii.

Alina Sorescu ii scrie Carolinei gandurile sale pentru cand va fi o domnisoara de 18 ani, intr-o scrisoare deschisa si sincera, de la mama la fiica.

Draga mea Carolina,

Iti scriu aceste randuri pentru cand vei fi mai mare, cand vei implini 18 ani si vei fi deja raspunzatoare pentru deciziile luate. Eu, mama ta, voi avea atunci vreo 45 si imi doresc cu tot sufletul sa comunicam frumos indiferent de etapa vietii in care ne vom afla. Ma bucur de altfel ca te-am nascut la 27 ani. Si ma gandesc ca nefiind o diferenta mare de varsta intre noi, vei putea sa ma simti ca pe o prietena; cu care sa povestesti de toate si de toti , la care sa gasesti mereu intai o vorba buna si care sa iti transmita ca “acasa” e chiar bine.

Recunosc acum ca ma framant de zor cu gandul la experientele care vor veni, la responsabilitatea privind educatia ta…deocamdata esti mica, insa nevoile tale cresc direct proportional cu trecerea anilor. Tocmai cand rasuflam usurata ca te-am nascut, te-am alaptat, ai inceput sa mergi si sa spui primele cuvinte, realizez ca greul abia acum vine. Nu degeaba zice vorba aia: “copii mici - probleme mici, copii mari - griji mari”…

Alina Sorescu cu Carolina, in parc

Sunt multumita ca vei avea o surioara sau un fratior. Se afla inca in burtica si se va naste cand tu vei fi implinit 2 ani si 3-4 luni. Ne-am propus sa va insuflam sa cresteti armonios impreuna, sa invatati sa fiti generosi/ generoase, sa va iubiti si sa va ajutati cand veti avea nevoie. Cred ca iti va placea sa fii sora mai mare. Sa fii cea care ghideaza, ajuta, invata, sa tii in brate un bebe adevarat si nu doar o jucarie; sa ai intotdeauna pe cineva cu care sa te joci sau sa ai mereu cui sa-i dai sa pape.

Sunt multumita de asemenea ca te-am adus pe lume intr-o familie unita, cu doi parinti mereu langa tine si cu bunici dedicati, carora sper sa le dea Dumnezeu sanatate sa te vada mare si carora le multumesc ca ne ajuta sa te crestem armonios. In felul asta ai parte mereu de dragoste si caldura, de experiente complexe si inveti sa iubesti in mai multe feluri.

Te asigur ca vom tine toate Sarbatorile asa cum se cuvine, ca vom marca momentele de familie importante, dar si ca de ziua ta vom incerca mereu sa te simti speciala.

Alina Sorescu cu Carolina, pe banca, in parc

Mi-ar placea mult sa faci un sport si sa iti cultivi o pasiune, care sa fie refugiul tau. Iti promit ca eu si tatal tau te vom observa atent si iti vom incuraja aptitudinile. Pentru ca e important sa iti gasesti vocatia si sa faci profesional ceea ce te defineste. Abia astept sa vad ce drum iti vei alege. Te vad deja ca esti meticuloasa cu jucariile si ca iti place ca lucrurile sa stea ordonate cum iti doresti tu, te vad ca esti determinata, dar ca iti place sa si manuiesti creioanele incercand sa colorezi sau ca nimeni nu te opreste cand vrei sa dansezi pe melodiile cantate de mami cu copiii.

Sa stii ca esti fetita pe care mi-am dorit-o dintotdeauna: expresiva, cu ochi mari, curioasa, fasneata, hotarata, ghidusa si isteata foc.

Iarta-ma daca te voi pupa prea mult sau daca voi veni mai tarziu acasa de la treaba, iarta-ma daca iti voi spune ca trebuie sa ma asculti doar pentru ca trebuie, ca te voi pune sa repeti de 10 ori la engleza sau daca nu voi da importanta unor lucruri banale pentru mine dar de viata si de moarte pentru tine la un moment dat. Este evident totul spre binele tau, si sper sa pot gasi maniera optima pentru a te face sa intelegi asta. Pana la urma sa stii ca si eu am nevoie de ajutor permanent sa fiu o mama tot mai buna. Sau mai bine spus, o mama potrivita pentru tine.