Unde e tata? - despre cat de importanta este prezenta tatalui in viata copilului

Unde e tata? - despre cat de importanta este prezenta tatalui in viata copilului
Domnica Petrovai

Domnica este psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental, fondator Mind Education Health si Scoala Pentru Cuplu (http://scoalapentrucuplu.ro/ ), sotie si mama a doua fetite. Lucreaza cu pasiune de 20 de ani in domeniul promovarii sanatatii emotionale si are un interes deosebit pentru armonizarea relatiei de cuplu si pentru constientizarea importantei dezvoltatii continue a parintilor pentru a raspunde nevoilor copiilor.

Psihologul Domnica Petrovai ne povesteste despre importanta rolului emotional al tatalui in familie si despre efectele benefice ale prezentei lui.

Cel mai mare dar pe care tatal il poate oferi copilului este sa aiba o relatie buna cu mama lui, sa o iubeasca si sa fie prezent emotional in viata lui. Si, fireste, tatal sa se simta iubit, apreciat si respectat de sotia lui.

Implicarea tatalui inseamna mult mai mult pentru copil si pentru mama decat siguranta financiara, rezolvare de probleme sau joaca si distractie. Responsabilitatea financiara a familiei este adesea asumata de ambii parteneri. Insa dincolo de aceste roluri ale tatalui, numeroase studii transmit acelasi mesaj, implicarea emotionala a tatalui este o conditie a dezvoltarii lui cognitive, performantelor lui academice, succesului si reusitelor scolare, sanatatii mentale si emotionale, increderii pe care copilul o are in el, starii lui de bine, fericirii si bunastarii lui emotionale. Implicarea si grija emotionala exclusiv sau preponderent a mamei este insuficienta pentru copil. Lipsa implicarii tatalui creste riscul tulburarilor de sanatate mentala, a depresiei, anxietatii, nesigurantei si tulburarilor de comportament.

Copilul are nevoie emotional de tata, in aceeasi masura ca si nevoia lui de grija emotionala a mamei. Nu poate lua de la unul ce are nevoie de la amandoi. Impartirea rolurilor (tata merge la munca si mama are grija de copii) pentru copii este daunatoare. Tatal are nevoie sa fie sustinut si sprijinit in a se implica emotional in viata copiilor lui. Mama sa ii dea spatiul si increderea de care are nevoie pentru a fi tatal de care copiii lui au nevoie. Copilul are nevoie sa simta ca in tata gaseste alinarea cand are o suferinta sau disconfort, sprijinul cand are o nevoie, incurajarea, afectiunea, protectia si ghidarea. Nu este doar partenerul lui de joaca. Si mama este partener de joaca, nu doar mama duce sau este responsabila de cresterea si educatia copilului.

Tata cu baietel la plimbare pe afara

Cati dintre adulti nu isi amintesc tatal ca fiind cel care mergea la munca, aduce banii acasa sau cel alaturi de care copiii se jucau in timp ce mama era adesea obosita, coplesita de munca si griji?

Ce inseamna implicare emotionala pentru copil?

Cand tatal este sensibil, atent, observa si raspunde imediat nevoilor emotionale ale copilului, de alinare cand are un disconfort (cum este plansul), de afectiune (atingeri, mangaieri, imbratisari), de atentie, de placere si bucurie, de joaca, incurajare si apreciere, timp petrecut impreuna, copilul se va simti in siguranta din punct de vedere emotional si va avea incredere in el si in ceilalti. Va creste fiind in contact cu ce simte, ce are nevoie si va exprima cu incredere sentimentele si nevoile fara sa ii fie frica sau teama ca va fi respins sau ca ceva nu este in regula cu el. Cand copilul simte furie, sau enervare, teama, frica sau tristete, si tatal este atent, il vede, observa ce simte si ii raspunde cu mesajul explicit de validare „te vad trist sau furios, sau vad ca este frustrant pentru tine” atunci copilul se simte cu adevarat acceptat si invata sa se accepte si el pe el. Nimic nu este in neregula cu el pentru ca simte. Asa va trai sentimentul profund de iubire neconditionata. Acceptarea neconditionata ii da copilul sentimentul de siguranta si incredere.

Cand tatal este implicat, copilul creste cu un model sanatos despre ce inseamna feminitate si masculinitate, fara stereotipuri de gen nesanatoase, cum ar fi „baietii puternici nu isi arata emotiile”, „fetele trebuie sa aiba grija de relatii, nu trebuie sa isi exprime furia, este nefeminin”. Incidenta tulburarilor de sanatate mentala este semnificativ mai mica, iar fetele, ca si baietii, vor avea o adolescenta mai usoara, fara consum de substante sau alte comportamente de risc pentru ei.

Ce inseamnea pentru fete implicarea tatalui?

Fetele vor avea mult mai multa incredere in ele, nu vor incerca sa dovedeasca ca merita sa fie iubite, sa faca pe plac, sa nu dezamageasca, sa fie „dragute”, „cuminti, ascultatoare.” Vor avea incredere in abilitatile lor academice si in modul in care rezolva probleme, in mod special cele matematice. Atasamentul securizant pe care il ofera tatal fetei inseamna incredere in relatia cu viitorul ei partener, o alegere buna care are la baza, aprecierea, respectul, afectiunea si responsabilitatea.

Tata cu fetita in brate pe plaja

Cand tatal nu este prezent emotional in viata fetei, probabilitatea ca ea sa aleaga un partener indisponibil emotional, distant, rece, critic, este, din pacate, foarte mare. Sentimentul de atractivitate si o buna imagine de sine, o perceptie sanatoasa a propriului corp sunt prezente daca tatal ii acorda atentie fetei si petrece timp cu ea, cand ii ofera alinare la disconfort, o imbratiseaza si se joaca cu ea. Se va simti bine in corpul ei, fara nesigurante dureroase si fara cautarea permanenta a validarilor din exterior la varsta adulta.

Ce inseamna pentru baieti implicarea tatalui?

Pentru baieti, implicarea tatalui inseamna acceptarea si intelegerea propriilor lor emotii, nevoi emotionale care inseamna incredere si bune relatii cu ceilalti datorita empatiei si compasiunii. Baiatul nu se va mai simti inspaimantat sau nu il vor infuria emotiile viitoarei lui partenere, ci va putea sa ii ofere alinare si intelegere. Un baiat al carui tata este prezent emotional se va maturiza emotional, va deveni sigur pe el, cu control asupra propriei lui vieti, responsabil, afectuos, grijuliu, dar si cu limite ferme in relatii. Fara sa intre in relatii abuzive. Un viitor tata responsabil si iubitor.

Tata cu baietel langa lac se joaca

De ce are nevoie un copil de la tatal lui?

In primul rand are nevoie sa o iubeasca pe mama lui. Sa se dedice relatiei cu sotia lui si casnicia sa fie pentru el o prioritate. Un timp dedicat zilnic nevoilor mamei, de afectiune, atentie, grija, sprijin in treburile casei. Si mama are nevoie sa ofere spatiu tatalui pentru a se implica in cresterea copilului. Sa nu ii spuna ce sa faca si cum sa faca si sa ii lase spatiu sa invete cum sa aiba grija de copil, fara sa joace rolul de „profesoara” sau atotstiutoare. Pentru ca el vrea sa fie un tata bun pentru copil si un sot iubit.

Familia sa fie o prioritate pentru el. Timpul cu copilul si sotia sa devina nenegociabile. Timpul pentru munca este negociabil. Sa aiba incredere si sa se simta apreciat si respectat pentru grija lui fata de familie.

Sa se implice de la inceput in cresterea copilului si sa dedice un timp special pentru fiecare copil in parte. Sa exprime afectiunea fizic si in cuvinte, prin imbratisari, cuvinte de dragoste, sa spuna „te iubesc”, sa exprime incurajari. Si sa ramana conectat cu tot ce inseamna viata copiulului, sa merga la gradinita sa ii cunoasca colegii, educatoarea, prietenii in parc, preferintele, dorintele. Sa nu se mentina separarea atat de nesanatoasa pentru copil, „tata merge la munca si mama are grija de noi”.

Tata cu baietel tinut pe umeri pe strada

Ce beneficii are tatal din implicarea lui in viata copilului?

Un tata prezent emotional si implicat se va simti implinit, fericit, iubit, si va avea un mai bun confort emotional personal. Relatii mai bune la munca si succes profesional, pentru ca viata lui are un rost, un sens. Un barbat are puterea de a mentine o familie fericita si de a oferi copilului ceea ce are nevoie pentru a creste increzator, autonom, empatic, generos si cu compasiune pentru ceilalti. Studiile din domeniul psihologiei familiei spun raspicat faptul ca fericirea unei familii depinde in cea mai mare masura si de implicarea tatalui.